Wederom 12 cursisten afgestudeerd bij Rotterdamse Taalstart

28 mrt 2019
Rotterdamse Taalstart

Afgelopen donderdag 19 maart was het een spannende dag voor 12 cursisten van de Rotterdamse Taalstart. Na 10 weken theorie en praktijk mochten zij een presentatie geven over hun ervaring bij de RTS en over hun toekomstdroom.

Het is elke keer weer geweldig om te zien hoe iemand zich in 10 weken kan ontwikkelen. Schuchtere introverte muurbloempjes veranderen in die periode vaak in stevige boompjes die wortel geschoten hebben. Verrassend zijn ook de presentaties. Deze keer zong een cursist een mooi Eritrees lied, eerder speelde iemand op zijn blokfluit, ging een andere cursist een dansje voor de klas doen en had iemand anders een prachtig filmpje op YouTube gezet van alle activiteiten. De creativiteit van de cursisten komt bij de presentaties helemaal tot zijn recht.

Tijdens de presentatie blijkt ook vaak welke activiteit het meeste indruk op hen heeft gemaakt. Voor de één is dat een bezoek aan de Specerijen- en snuifmolen aan de Kralingse Plas en voor een ander is dat weer het Maritiem Museum. De Euromast is uiteraard voor iedereen een hoogtepunt. Een wandeling door de Maastunnel blijft voor de meesten een bijzondere ervaring; “onder de Maas doorlopen naar de overkant”. Ook de rondleiding aangeboden door Hassan van Rotterdam Pages over de kop van Zuid naar Katendrecht is elke keer een groot succes. Aan het einde van de tour uitwaaien op het achterdek van het ss Rotterdam en met de Waterbus terug naar de Erasmusbrug. Hoe wij woonden in de 50-er jaren van vorige eeuw, zien de cursisten tijdens een bezoek aan de museumwoning in het Oude Noorden. Ze krijgen alles te zien en te horen over o.a. de teil waarin alle kinderen een wasbeurt kregen en de bedstee waarin men rechtop sliep.

Behalve kunst, cultuur en geschiedenis is er ook aandacht voor de manier waarop dingen zijn georganiseerd in Rotterdam. Zo komt de politie langs om voorlichting te geven over hun veelzijdige werk. Naderhand begrijpen de cursisten dat je in Nederland niet bang hoeft te zijn voor de politie, omdat de politie hier altijd eerst praat om problemen op te lossen. Dit in tegenstelling met de ervaring van sommige cursisten in het land van herkomst. Dat we in Nederland veel afval recyclen en hoe we dat in Rotterdam doen, leren ze in de les en vervolgens tijdens een bezoek aan het Milieupark waar ze een uitgebreide rondleiding krijgen. Ook bezoeken we een PiekFijn winkel waar je voor weinig geld aan goede 2e hands spullen kunt komen. Waar je terechtkunt voor gezondheidsvragen over je kinderen leren de cursisten bij een bezoek aan het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Uiteraard zijn dit niet alle activiteiten. Gedurende de tien weken zijn er totaal 30 activiteiten, allemaal gekoppeld aan de module die tijdens de les behandeld wordt, soms aangepast aan de actualiteit zoals bijvoorbeeld een lunchconcert of een thematentoonstelling in de Kunsthal.

De certificaatuitreiking was weer een feestelijke gebeurtenis, sommige cursisten hadden zelfs eigen gebakken lekkernijen meegebracht. De verhalen van de afstuderenden waren verrassend en divers met de nadruk op met hoeveel plezier ze de kennis hebben opgedaan. Dat uitte zich o.a. in het feit dat velen hadden besloten om bij Alsare Academie hun inburgering te gaan doen.


De Rotterdamse Taalstart is een project wat uitgevoerd wordt in samenwerking met Alsare, Gemeente Rotterdam en Vluchtelingenwerk Rotterdam.
Binnen de Rotterdamse Taalstart maken de cursisten kennis met Rotterdam en de Rotterdammers.

Terug naar het blog overzicht