‘Goed Bezig!’ voor een gezonde wijk

20 nov 2017

Bewoners van Spangen en Tussendijken kunnen wekelijks aanschuiven bij een gezonde warme maaltijd. Een nieuw initiatief van en voor gezinnen met een lage SES in het kader van het programma ‘Goed Bezig!’, gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van gezinnen en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Beide wijken tellen 15.000 inwoners met 80 nationaliteiten. ‘Goed Bezig!’ is onderdeel van het programma ‘Gezonde Toekomst dichterbij’ van Fonds NutsOhra.

Buurtbewoners helpen wijkbewoners die moeilijk kunnen rondkomen. Ze leren hier tegelijk wat een gezonde maaltijd is. Daarnaast krijgen de bewoners informatie over een gezonde leefstijl: gezonde voeding, voldoende beweging en participatie in de wijk. Maatschappelijke instanties vertellen tijdens de maaltijd over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld iemand over schuldhulpverlening. Of iets vrolijkers: een medewerker van de kinderboerderij over het schaapscheerdersfeest. Er is veel aanbod in de wijk dat in beeld is bij het programma ‘Goed Bezig!’, dat wordt geprobeerd te matchen met de vragen van de bewoners. Op dit moment krijgen ruim 50 vrouwen, met een kleine beurs, zwemles in sportcentrum West. Een wens die tijdens een wijkbijeenkomst is neergelegd in de lege winkel. Een groot succes! De behoefte is groot want we hebben een wachtlijst van ruim 30 vrouwen; wekelijks komen er nog aanmeldingen bij. De ambassadeurs van ‘Goed Bezig!’ zorgen voor de organisatie.

De ‘gezonde winkelstraat’ is een informatiemarkt met aanbod over gezond eten, bewegen en gezonde leefstijl voor wijkbewoners. De ambassadeurs van ‘Goed Bezig!’ gaan in gesprek met bewoners en in de ‘gezonde winkelstraat’ zetten ze alles in de etalage: fietsles, sportactiviteiten, zwemlessen voor vrouwen, computercursussen, gezond eten en bewegen, taallessen , omgaan met stress etc. In de ‘lege winkel’ mogen buurtbewoners opschrijven wat ze missen.

In november worden er weer diverse bijeenkomsten in de wijk gehouden.

Terug naar het blog overzicht